Locuințele parter din Dimieni au un consum de energie foarte mic.
Ele au fost proiectate pentru a fi clădiri NZEB.
Case bine izolate termic
În primul rând locuințele din Green Place sunt foarte bine izolate termic astfel încât pierderile de energie să fie minime.
În casele din carter va fi cald iarna și răcoare vara.
O locuință nouă bine izolată termic oferă eficiență energetică sporită, menținând un mediu confortabil în interior și reducând consumul de energie necesar pentru încălzire sau răcire.
Consum redus de energie asigurat în mare măsură din panourile fotovoltaice
Toate locuințele se vor prevedea cu panouri fotovoltaice cu sisteme on-grid, adică sisteme care sunt conectate la rețeaua electrică.
Astfel că fiecare beneficiar va fi prosumator.
Echiparea unei locuințe noi dintr-un cartier rezidențial cu panouri fotovoltaice conectate la rețeaua electrică națională aduce beneficii precum producerea sustenabilă de energie electrică, reducerea facturilor lunare prin generarea proprie de electricitate și contribuția la mediu prin emisii scăzute de carbon.
Căldură cu pompe de căldură
O altă condiție o reprezintă utilizarea de sisteme moderne pentru asigurarea utilităților clădirii. În acest sens încălzirea se va realiza cu ajutorul unei pompe de căldură aer-apă.
Despre o pompă de căldură aer-apă se poate spune că reprezintă un sistem inovator de încălzire și răcire care capitalizează energia termică disponibilă în aerul din mediul înconjurător pentru a furniza confort termic în interiorul unei clădiri. Această tehnologie funcționează pe principiul transferului de căldură între două medii cu temperaturi diferite, și anume între aerul exterior și lichidul refrigerant al sistemului.
Unitatea exterioară a acestui sistem joacă un rol crucial, deoarece ea preia căldura din aerul ambiental, chiar și în condiții de temperaturi scăzute, folosind un ciclu termodinamic. Acest ciclu implică comprimarea și expansiunea repetată a lichidului refrigerant. Mai întâi, căldura preluată din aer încălzește lichidul refrigerant, care se transformă în abur și apoi este comprimat pentru a crește temperatura sa și a-l transforma din nou în stare lichidă. Acest proces energetic permite transferul eficient al căldurii acumulate către unitatea interioară.
Unitatea interioară utilizează căldura captată din lichidul refrigerant pentru a încălzi apa sau aerul care va fi distribuit în interiorul clădirii. Datorită modului său de funcționare, această pompă de căldură nu numai că poate încălzi în timpul sezonului rece, dar poate și răci în timpul verii, inversând practic procesul și transferând căldura din interiorul clădirii în aerul exterior.
Prin transformarea energiei termice din mediul înconjurător în confort termic în interiorul clădirii, pompele de căldură aer-apă reprezintă o soluție ecologică și eficientă din punct de vedere energetic pentru nevoile de încălzire și răcire.