De ce case din cărămidă?

Pare a fi o întrebare destul de bună pentru cei care nu sunt obișnuiți cu sistemele constructive.

Uzual o casă se poate realiza din cărămidă, lemn, pământ(chirpici) sau metal.

Cam acestea sunt sistemele constructive cele mai uzuale din România.

Casele din cărămidă au avantajul major al durabilității. Acestea sunt produse care dăinuie în timp fără să fie necesar a se lua măsuri speciale.

Lemnul are o durată de viață limitată și necesită întreținere perioadică. O casă din lemn are o durată de viață de aproximativ 40-50 de ani dar acest lucru numai dacă se aplică măsuri periodice de întreținere. Fără asemenea măsuri lemnul este un material natural ce se degradează ușor și rapid sub acțiunea factorilor de mediu.

Casele din pământ prezintă avantajul major al unui cost redus dacă îți propui să îți construiești singur casa. Acum 50 de ani românii nu își făceau rate la case, ei își construiau singuri, cu ajutorul unor meșteri și cu ajutorul prietenilor și rudelor casa, exact cât aveau nevoie, niciodată mai mult. Casele din lut prezintă marele dezavantaj al degradării în timp și faptul că animale precum șoriceii și sobolanii se pot plimba liberi prin pereți, fără să fie deranjați. Acest case dacă nu sunt încălzite iarna se autoprăbușesc, deci este nevoie să se asigure o locuire continuă pentru a nu exista variații de umiditate și de temperatură deoarece pereții își pierd stabilitatea.

Casele metalice au dezavantul major că pereții interiori și exteriori necesită costuri destul de ridicate pentru ca să respecte condițiile de izolare termică și fonică. Aparent structura se ridică repede, însă apoi sunt necesare tot felul de detalii pentru ca locuința să fie una comodă. Asemenea locuințe nu au masitate termică, inerție termică, ceea ce înseamnă că se vor răci sau încălzi repede din moment ce sursa de energie va fi îndepărtată.

Casele din cărămidă au avantaje mari. În primul rând cărămida, adică argila arsă, are o durată de viață de sute de ani, practic este nemuritoare. Apoi casele din cărămidă au masitate termică, adică energia este înglobată în pereți și acest lucru oferă un climat plăcut.

Casele din cărămidă nu sunt doar durabile dar sunt și foarte rezistente. Zidurile de cărămidă sunt confinați cu stîlpi, centuri și grinzi din beton armat. În acest fel pereții sunt bine legați între ei și formează o structură de rezistență spațială, capabilă să facă față celor mai puternice seisme.